Alarmsystemen
19/7/23

De beveiligingsgraden

Ajax-apparaten behalen succesvol een Graad 2-certificering na uitgebreide tests.

De beveiligingsgraden

Wat zijn graden en waarom is het zo belangrijk voor een beveiligingssysteem om ze te hebben


Wat zijn graden en waarom is het zo belangrijk voor een beveiligingssysteem om ze te hebben

Kampioen worden in een amateurcompetitie of zelfs een lokale sportlegende worden, is een belangrijke prestatie. Maar we weten allemaal dat de echte grote wedstrijden plaatsvinden in de professionele competities. De wereld van de beveiligingssystemen werkt op dezelfde manier. Eerst is er een onafhankelijke inspectie en daarna bent u een echte professionele beveiligingsoplossing. Alleen dan zullen beveiligings- en verzekeringsmaatschappijen en installateurs bereid zijn om met uw product te werken. Wanneer een apparaat de certificering haalt, worden de garanties van een fabrikant over de functionaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de technologie meer dan alleen maar woorden. Nu zijn het bewezen feiten. Gebruikers hoeven niet te twijfelen; ze kunnen er op vertrouwen dat het product zowel hun eigendom als hun leven beschermt.

Laten we het eens hebben over de manier waarop beveiligingssystemen worden bekroond met compliance-certificaten en over de gradaties van betrouwbaarheid, die bekend staan als graden. Wat zijn de belangrijkste verschillen, wat houdt de testprocedure in en hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd door de certificering. En voor ons is dit meer dan alleen theorie – gedurende 4 maanden werden de Ajax-apparaten in vijf laboratoria getest op de naleving van allerlei regels, voorschriften en vereisten. En ze zijn met succes gecertificeerd.

Wie evalueert de beveiligingssystemen?

Artboard 2

Wanneer technologie verantwoordelijk wordt voor de eigendommen van mensen, en ook hun leven, moet ze zo betrouwbaar mogelijk zijn. Het zou niet verantwoord zijn om alleen te vertrouwen op de aangegeven kenmerken en geloofwaardigheid van de fabrikant; een gekwalificeerd, onafhankelijk onderzoek is nodig. De veiligheidsnorm EN 50131-1:2006 geldt voor de Europese veiligheidsmarkt.

Geaccrediteerde laboratoria onderwerpen de beveiligingsapparatuur aan bepaalde tests. Ze testen de functionaliteit, de weerbestendigheid van de apparatuur, de bestandheid tegen mechanische storingen en externe elektromagnetische velden. De kwaliteit van de radiocommunicatie wordt ook getest, evenals of de werking van het apparaat van buitenaf kan worden beïnvloed. De testresultaten worden geregistreerd en onderzocht door de certificatie-instelling. Als de vereiste tests zijn uitgevoerd, de juiste methoden zijn gekozen en de documenten op de juiste wijze zijn uitgegeven, dan kent de organisatie een certificering en een betrouwbaarheidsklasse toe aan de apparaten.

Wat is het verschil tussen de graden?

Artboard 3

De betrouwbaarheid van een beveiligingssysteem wordt bepaald door het vermogen om aanvallers met verschillende kennis en apparatuur af te weren. Hoe hoger de graad, hoe resistenter het beveiligingssysteem. Er zijn twee waarschuwingen: Graad 4 is zeldzaam in systemen voor de massamarkt, omdat de standaard eisen extreem hoog zijn. Graad 3 kan alleen worden toegewezen aan bekabelde beveiligingssystemen. Fabrikanten van moderne draadloze beveiligingssystemen kunnen dus zowel Graad 1 als Graad 2 krijgen.

Zonder uit te weiden over de specifieke technische details, geven de graden de stabiliteit en de omvang van het veiligheidssysteem weer:

Graad 1. Het systeem kan onervaren aanvallers afweren. Het beschermt de meest voor de hand liggende ingangspunten, bijvoorbeeld de voordeur. Het is geschikt voor ruimtes met een minimaal risico op overvallen en die eigenlijk geen kostbare zaken bevatten.

Graad 2. Het systeem is bestand tegen ervaren aanvallers met speciale apparatuur. Het beschermt deuren, ramen en andere mogelijke ingangspunten. Het is geschikt voor een appartement, huis of kantoor.

Graad 3. Het systeem is bestand tegen indringers met professionele vaardigheden en kennis, die gebruikmaken van draagbare elektronische apparaten. Alle mogelijke ingangspunten zijn beschermd, evenals de muren en plafonds. Het is geschikt voor grote commerciële voorzieningen, zoals winkelcentra.

Graad 4. Het systeem is bestand tegen professionele groepen die op voorhand aanvallen plannen en is uitgerust met een volledig gamma aan apparatuur. Dit is geschikt voor objecten die het hoogste risico lopen op een overval of een terroristische aanslag.

Hoewel de graden worden toegewezen aan individuele apparaten, worden de beveiligingssystemen geëvalueerd als een eenheid. De graad van het systeem wordt bepaald door het systeemapparaat met de laagste graad.

Als slechts één beveiligingsdetector gecertificeerd is met Graad 1, dan zal dat hele beveiligingssysteem Graad 1 krijgen. Zelfs als 100 andere beveiligingsapparaten in hetzelfde systeem Graad 3 hebben ontvangen.

Hoe heeft Ajax een Graad 2-rating verdiend?

Artboard 4

We zijn het certificeringsproces gestart met vijf apparaten: het bedieningspaneel van de Ajax Hub, de bewegingsdetector MotionProtect, de magnetische openingsdetector DoorProtect, de glasbreukdetector GlassProtect en de buitensirene StreetSiren. We dienden onze apparatuur in bij de certificatie-instelling TREZOR TEST en bij de volgende laboratoria: TESTALARM, CMI Testcom, ABEGU, VZLU TEST en het EZU-instituut. Het zijn allemaal gerenommeerde Tsjechische bedrijven met de juiste accreditatie en expertise.

De apparaten werden getest als onderdeel van het Ajax-beveiligingssysteem. De experts controleerden hun reguliere werk, hun interactie met het beveiligingsecosysteem, hun betrouwbaarheid en hun weerstand tegen invloeden van buitenaf. Alle apparaten werden getest onder extreme temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden. De tests duurden 21 dagen. De detectoren, de sirene en de hub werden getest op trillingen, elektrostatische en magnetische velden. Er werden pogingen gedaan om de apparaten te openen met dunne metalen platen en de apparaten werden uit hun SmartBracket-bevestigingen getrokken om te controleren of het mogelijk was om onze sabotagebeveiliging te omzeilen. Er werd zelfs fysieke kracht uitgeoefend op de apparaten om hun sterkte te testen.

De Hub ontving de meeste aandacht omdat deze de rest van de apparaten coördineert. Experts controleerden hoe snel de hub commando’s stuurt naar — en statusupdates ontvangt van — de detectoren. Ze controleerden hoe snel het systeem reageert op het indrukken van de alarmknop en of de status van het apparaat correct wordt weergegeven. De omschakeling van normale stroomtoevoer naar de reservebatterij werd gecontroleerd, evenals of de Hub de beloofde 15 uur kon waarmaken. En beide communicatiekanalen — ethernet en GSM (GPRS) — werden gecontroleerd om te zien of de back-up snel wordt ingeschakeld als het hoofdkanaal wordt afgesloten. Tegelijkertijd bevestigden de tests de kracht van OS Malevich: het besturingssysteem kan niet worden vervangen door een gewijzigde versie.

Onze Jeweller-technologie werd ook getest. Experts controleerden de twee antennes, die speciaal voor de hub zijn ontworpen, en de sterkte van het radiosignaal. Ze controleerden of de eigenlijke pings overeenkomen met de beloofde 12-300 seconden. Het vermogen om te weerstaan aan jamming en om een vrije frequentie te vinden in het geval van radio-interferentie werden getest. Ze onderzochten ook de beveiliging tegen namaakproducten en de betrouwbaarheid van de gegevensversleuteling.

Bij MotionProtect werd gekeken of het mensen kan detecteren in beveiligde gebieden en de weerstand tegen interferentie werd getest. De testers bewogen de detector diagonaal en langs het detectiegebied, waardoor de snelheid veranderde. Ze zochten naar dode zones en of ze de pyrosensor konden misleiden. Er werd hete lucht geblazen op de MotionProtect-lens (simulatie van een airconditioner). De lens werd ook onderworpen aan een halogeenlamp onder verschillende hoeken (simulatie van het zonlicht).

Om GlassProtect te testen werden verschillende soorten glaspanelen ingeslagen. Dit ging over gelamineerde en gecoate panelen, evenals geïsoleerd glas. Er werden in totaal 18 tests uitgevoerd. De bescherming met twee factoren tegen een vals alarm werd getest door tegen glas te slaan met plastic en rubberen kogels, maar ook tegen metalen buizen. Ook werden verschillende geluidsfrequenties van 80 dB getest.

DoorProtect kreeg zijn eigen ‘bonusprogramma’: het reedrelais (die een geopende deur of raam registreert) werd getest door deze bloot te stellen aan een grote magneet langs verschillende vlakken en op verschillende afstanden.

StreetSiren werd getest op zijn vermogen om 30 minuten te draaien met een vermogen van 95 dB. Het werd ook getest tot 113 dB. Het onderging verschillende weersomstandigheden: warmte, koude en hoge vochtigheid. Uit de tests blijkt dat het apparaat voldoet aan de IP54-beschermingsnorm, wat betekent dat het buiten kan worden gebruikt.

Na vier maanden vol tests kregen alle vijf de Ajax-beveiligingsapparaten EN 50131-certificaten. De betrouwbaarheid van de Hub, MotionProtect, GlassProtect, DoorProtect en StreetSiren zijn allemaal vastgesteld op Graad 2.

Waarom heeft een beveiligingssysteem een graad nodig?

Artboard 5

Een fabrikant heeft een certificering nodig voor zijn apparaten. Het is de enige manier waarop een beveiligingssysteem op gelijke voet kan concurreren op de massamarkt en kan vechten voor de gebruikers. Elke professionele beveiligingsoplossing heeft het nodig. Het is een vereiste voor vastgoedverzekeraars en beveiligingsbedrijven.

De certificering is een uitdaging voor de fabrikant. De EN 50131-norm somt de eisen op voor alle aspecten van een beveiligingsapparaat. Door deze eisen te volgen, verliezen de fabrikanten de tweerichtingscommunicatie tussen de systeemapparaten, de gegevensversleuteling of de fysieke weerstand tegen de natuur, vandalisme en sabotage niet uit het oog. Het dwingt fabrikanten om oplossingen te zoeken en te vinden en dwingt hen om een echt betrouwbaar product te creëren. En hoewel niet-gecertificeerde technologieën zich niet aan deze regels hoeven te houden, is de keerzijde dat hun werking op elk moment kan falen.

En het klinkt misschien als een cliché, maar het is zeker waar: hoe duur is te duur als het gaat om veiligheid en beveiliging?

Hoe houdt Ajax de uitstekende kwaliteit van zijn producten in stand?

Ajax Hub

In juni 2018 ondergingen we een Graad 2-certificering in het kader van Regeling 5. Dus waar u ook Ajax-apparaten koopt, ze voldoen altijd aan hoge kwaliteitsnormen. Bovendien was het bedrijf dat de certificering uitvoerde TrezorTest, een geaccrediteerd Tsjechisch bedrijf met een uitstekende reputatie in Europa.

Om de certificering te bevestigen, sturen we elk jaar apparaten naar TrezorTest om ze opnieuw te laten testen en ondergaan we een conformiteitsaudit van het productieproces. Het testbedrijf kan ook Ajax-apparaten kopen en testen bij een van onze vertegenwoordigers in elk land. Als de monsters de tests niet doorstaan, verliest de fabrikant zijn certificering. Daarom houden we ons aan de strenge kwaliteitsnormen, zodat de Ajax-apparaten hun beveiligingsfuncties betrouwbaar uitvoeren.

Is uw huis goed beveiligd? Doe zelf de test!

Thuis wil jij je altijd veilig voelen. Daarom is het belangrijk dat je woning maximaal beveiligd is, zodat ongewenst bezoek bij jou geen kans krijgt. Ga dan ook voor maximale veiligheid bij je thuis met de Safety Checklist van Skard!

Niet gevonden wat je zocht?