Branddetectie
15/11/22

Waarom rookmelders van levensbelang zijn

Elk jaar vallen er meer dan 50 doden bij woningbranden. Om dat cijfer te doen dalen, zijn er voortaan verplichtingen.

Waarom rookmelders van levensbelang zijn

Elk jaar vallen er meer dan 50 doden bij woningbranden. Om dat cijfer te doen dalen, ben je voortaan verplicht om op elke verdieping rookmelders te hangen. Een kleine moeite die misschien wel je leven redt.

WAAROM ROOKMELDERS?

De meeste slachtoffers vallen bij nachtelijke branden. En dat is geen toeval, want terwijl je slaapt, ruik je niet meteen onraad. Vaak zijn mensen al bedwelmd door de rook voor er iemand alarm kan slaan. Met alle fatale gevolgen van dien. Precies daarom is het zo belangrijk om rookmelders te installeren. De hypergevoelige sensoren pikken zelfs de kleinste rookpluim meteen op. Het doordringende alarmgeluid doet je meteen opschrikken. Zo daalt de kans dat er bij een brand dodelijke slachtoffers vallen aanzienlijk.

WELKE ROOKMELDERS?

Een rookmelder is niet heel duur. Schaf dan ook degelijke melders aan die 10 jaar meegaan. Zo hoef je geen batterijen te vervangen en ben je voor lange tijd veilig. En je bespaart jezelf en je huisgenoten de vervelende pieptoontjes van rookmelders die je melden dat de batterijen dringend moeten worden vervangen.

WAAR ROOKMELDERS INSTALLEREN?

De overheid verplicht je om per verdieping minimaal één rookmelder te plaatsen. Tip: zorg dat er op je evacuatieweg doorheen het huis op voldoende plaatsen rookmelders aanwezig zijn. Plaats ze bij voorkeur in gangen of nachthallen. In ruimtes zoals de keuken, badkamer of garage plaats je beter geen rookmelders. Door vocht en andere dampen zullen de melders daar al te vaak valse meldingen geven. Kies dan liever voor naburige ruimtes om extra rookmelders te installeren.

Algemene regel: hang rookmelders in ruimtes waar het risico het grootst is. Zo voorzie je best een rookmelder waar de droogkast staat. Zo’n apparaat werkt op elektriciteit en kan soms grote stofophopingen bevatten. Wat het brandgevaar doet stijgen. Ook op de plaats waar jij je telefoon oplaadt, is het sterk aangeraden om rookmelders te voorzien.

De overheid verplicht je om per verdieping minimaal één rookmelder te plaatsen.

ROOKMELDERS INSTALLEREN? SKARD KLAART DE KLUS

Twijfel je over de rookmelders die je moet installeren of ben je niet meteen een handige Harry? Dan biedt SKARD jou de ideale oplossing. Onze ervaren medewerkers installeren hoogkwalitatieve rookmelders op elke belangrijke plaats in je woning. Zo slaap jij altijd op beide oren.

Benieuwd hoe SKARD jou de perfecte rookmelders bezorgt? Lees dan snel verder.

Is uw huis goed beveiligd? Doe zelf de test!

Thuis wil jij je altijd veilig voelen. Daarom is het belangrijk dat je woning maximaal beveiligd is, zodat ongewenst bezoek bij jou geen kans krijgt. Ga dan ook voor maximale veiligheid bij je thuis met de Safety Checklist van Skard!

Niet gevonden wat je zocht?